Digitaliseer onze wereld. Hoe virtual reality het onmogelijke mogelijk maakt?

Gepubliceerd op: 25 maart 2024

Dit is een verhaal van Maarten Hardeman over zijn grote uitdaging om het onmogelijke mogelijk te maken voor verwarming, ventilatie en air conditioning (HVAC) projecten: geen storing van de HVAC-apparatuur door de koelmachines op een veilige manier te onderhouden.

Trane case studyZelfs na 24 jaar bij Trane is er nooit een saai moment geweest!

Ruim de helft van mijn leven maak ik deel uit van het Nederlandse team van Trane. Ik kwam hier 24 jaar geleden direct na de Technische Hogeschool. Nu, op 45-jarige leeftijd, geniet ik nog steeds elke dag bij Trane. Als Applicatie Engineer beheer ik grote (inter)nationale HVAC-projecten. Ik heb het gevoel dat ik echt een verschil kan maken voor onze klanten, met wie ik dagelijks spreek. Ze willen van alles weten. Van de kleinste technische details tot hoe we ervoor zorgen dat onze machines in perfecte staat zijn wanneer ze hun eindbestemming bereiken.
nbsp;

Trane, een wereldleider in koel- en verwarmingssystemen, (verhuur)diensten en oplossingen

Trane is een Amerikaanse multinational die comfortabele, energiezuinige binnenomgevingen creëert voor commerciële en residentiële toepassingen. Door leiderschap in te zetten op het gebied van bouwtechniek en energieoplossingen, ontwikkelen wij de juiste oplossingen voor de klant en het klimaat. In Nederland werken wij vanuit Soest. Net om de hoek van mijn geboortestad.
Tegenwoordig zijn klanten steeds veeleisender. Veiligheid staat voorop, altijd. Alles wat we bouwen wordt dus zwaar getest om aan alle internationale normen te voldoen. Wij worden voortdurend uitgedaagd om nieuwe, innovatieve oplossingen te bedenken voor praktijkvraagstukken. Laat mij u het voorbeeld geven van het vervangen van ventilatoren in enorme airconditioningssystemen en in datacenters.

Hoe vervang je op een veilige manier ventilatoren van een hoog geplaatste koelmachine?

Bij deze hoogbouw zijn de ventilatoren van het airconditioningsysteem hoog geplaatst. U kunt zich dus voorstellen dat er niet ‘zomaar op het systeem gelopen’ mag worden en de ventilator vervangen kan worden. Eigenlijk geven wij onze klanten opdracht om er helemaal niet op te lopen.  Echter kun je de ventilator alleen vervangen door erop te lopen. Begrijpt u de worsteling?
Om ons te helpen een veiligere oplossing voor de monteurs te vinden, hebben we Walraven gevraagd een efficiënte oplossing te ontwikkelen om de ventilatoren te bereiken en te vervangen. Dit klinkt makkelijker dan het was.

De digitale wereld laat ons het onmogelijke zien VR Trane Walraven

We waren al bekend met andere producten van Walraven. Deze casus vroeg echter om maatwerk. Een oplossing voor een uitdaging waar we nog nooit eerder mee te maken hebben gehad. Met Virtual Reality (VR) ontwikkelde Walraven een digitale wereld waarin zij hun speciaal ontworpen veiligheids handrail incl. maintenance platform plaatsten. Samen hebben we het proces van het vervangen van de ventilatoren gesimuleerd. We hadden monteurs die zich bij ons voegden in de digitale wereld. Omdat zij degenen zijn die het werk in het echte leven daadwerkelijk doen, hebben ze ons waardevolle suggesties gegeven om de oplossing veiliger en gemakkeijker te maken om mee te werken. Naast het gebruik van VR hebben we ook een mock-up ontwikkeld. Dit was een mock-up van 2 bij 2 meter die op een echte installatie van onze klant werd geïnstalleerd. Dit hielp ons om de installatie nog verder te finetunen en de nodige kwaliteitstesten uit te voeren.

VR maakt verschillende gesprekken mogelijk

Toen we onze klant vroegen om ‘met ons mee te lopen’ in de digitale wereld, kwam er een heel ander gesprek naar voren. Je geeft eigenlijk commentaar op het ontwerp alsof het al gebouwd is. Dit heeft ons waardevollere inzichten opgeleverd. Het was uniek om een klant in zo’n vroeg stadium van de productontwikkeling te betrekken.

Training in de digitale wereld kan het onderhoud in de praktijk verbeteren

VR test maintenance

De manier waarop VR een digitale wereld creëert, die zo reëel is, kan ons in de toekomst helpen. Wij zien mogelijkheden om de uitvoering van het onderhoud verder te verfijnen. Het creëren van een digitale wereld laat ons zien of monteurs nog steeds alle onderdelen kunnen bereiken wanneer vervanging nodig is. Daarnaast kunnen we ons voorstellen dat we de VR-omgeving kunnen gebruiken om nieuwe monteurs en ingenieurs op te leiden.

De ontwikkelde oplossing wordt de nieuwe standaard

Onze klant is blij met de oplossing en de oplossing is al uitvoerig getest. Wij zullen het dus standaard leveren. Hopelijk blijft onze samenwerking met Walraven net zo veelbelovend als het ontwikkelingsproces.

Voor mij persoonlijk was het geweldig om deel uit te maken van deze spannende reis. Dit zijn de uitdagingen die mij jaar na jaar bij Trane houden.

Neem contact op

Product wensenlijst 0
Naar boven
Close

Asia

Or visit our international website.