De basics van trillingen

Wat zijn trillingen en waarom wil je ze vermijden ?

Naarmate meer gebruikers van gebouwen worden gestoord door mechanische trillingen en door geluidstrillingen afkomstig van mechanische apparatuur, is de HVAC-sector meer aandacht gaan besteden aan het akoestisch ontwerp van mechanische apparatuur en installaties. Maar voordat we onderzoeken en voorbeelden delen van hoe trillingen kunnen worden voorkomen, laten we eens kijken naar de definitie en de bijwerkingen van trillingen.

Wat zijn trillingen?

In eenvoudige bewoordingen is een trilling een mechanisch fenomeen waarbij oscillaties optreden rond een evenwichtspunt. In sommige gevallen kan dit wenselijk zijn, zoals in het geval van een beweging van de snaar van een gitaar, maar vaak is een trilling ongewenst omdat het ongewenst geluid en ongemak veroorzaakt. Typische voorbeelden van ongewenste trillingen zijn de trillingsbewegingen van motoren, elektromotoren of andere mechanische apparaten die in werking zijn.

De geluidseffecten van trillingen

In de HVAC-context worden geluiden meestal gegenereerd als gevolg van trillingen van een apparaat. Desalniettemin kunnen sommige soorten trillingen ook geluidseffecten genereren die niet door mensen worden gedetecteerd. Maar het is belangrijk om te weten dat onopgemerkte geluidseffecten ook van invloed kunnen zijn op de gezondheid en het welzijn van gebruikers van gebouwen. Daarom is de beste manier om geluid, zowel detecteerbaar als niet-detecteerbaar, te verminderen door de trillingen die worden geproduceerd door mechanische apparatuur in de eerste plaats te beperken.

Wat zijn de meest voorkomende bronnen van trillingen in gebouwen?

HVAC-apparatuur die stevig aan een plaat, muur of plafond is bevestigd, kan trillingen in de draagconstructie overbrengen en zeer ongewenste niveaus van constructiegeluid veroorzaken. Dit geluid kan ver reizen en kan zich zelfs door het hele gebouw verspreiden. Net als apparatuur kunnen leidingen en leidingwerk fungeren als overdragers van constructiegeluid als ze vast zijn verbonden met trillende apparatuur.

Het is niet alleen het ongewenste geluid, maar er is meer aan de hand

Naast het ongewenste geluid kunnen regelmatige en terugkerende trillingen andere problemen veroorzaken die van invloed kunnen zijn op de apparatuur, het gebouw en zijn gebruikers. Deze problemen zijn bijvoorbeeld:

Hoe trillingen oplossen ?

Net als apparatuur kunnen buizen, leidingwerk en (lucht)kanalen fungeren als overdragers van constructiegeluid als ze vast zijn verbonden met trillende apparatuur.

Voorkomen is makkelijker en goedkoper dan corrigeren!

Het corrigeren van een geluids- of trillings(over-)last kan veel duurder zijn dan het aanpakken van de uitdaging vóór de installatie van de apparatuur. De kost van de correctie kan de tijd omvatten die nodig is om het onderzoek te coördineren, rechtstreekse betalingen aan de aannemer van de renovatie uit te voeren alsook de mogelijke vergoedingen die worden betaald aan de gebouwgebruikers die klachten hebben ingediend. Probeer daarom altijd trillings- en geluidsproblemen te voorkomen in plaats van ze te corrigeren. De verwaarloosbare extra kosten voor preventie (meestal ongeveer 1% tot 2% van de totale kosten van het HVAC-systeem) zijn goed besteed geld in vergelijking met het op één na beste alternatief, namelijk het corrigeren van de bestaande situatie.

Leer meer over de anti-trilling oplossingen van Walraven

In het Walraven gamma vindt u een compleet assortiment rubberen en metalen vibro-akoestische isolatoren van trillingsdempers, steunen en veren om trillingsproblemen in HVAC-installaties te elimineren. De isolatoren kunnen ook eenvoudig worden geïntegreerd met andere typische buisbevestigingen, railondersteuning of dakinstallaties.

 

Lees verder

Neem contact met ons op

Materiaallijst 0
Naar boven
Close

Asia

Or visit our international website.