Als installateur werkt u veel met staal. Een prima materiaal, maar het heeft wel een flink nadeel: het roest. Hoe kunt u zo goed mogelijk corrosie van de bevestigingsmaterialen van de installatie voorkomen? Daar vertellen we u graag meer over.
Alle ijzerhoudende materialen roesten, zoals staal, rvs en zelfs roestvast staal. Maar alleen als het niet goed wordt behandeld of toegepast. Geen wonder dus dat uw installaties na een bepaalde periode te maken krijgen met corrosie.
Door roest gaat het materiaal uitzetten en vervormt de installatie op den duur. Bovendien kan het ijzerhoudende bevestigingsmateriaal zo verroest raken, dat er gaten in komen. Dit wilt u natuurlijk graag voorkomen. Gelukkig kan dat.
Blootstelling aan zuurstof en water is het begin van het corrosieproces. Zuurstof zit gewoon in de lucht, dus daar is niet veel tegen te doen. Tegen water kunt u wel wat doen, bijvoorbeeld door vooraf goed de vochtigheid van de ruimte te bepalen. Hoe vochtiger de ruimte, des te hoger moet de corrosiebestendigheid van het gebruikte materiaal zijn.
Oplossingen tegen roesten zijn bijvoorbeeld bevestigingsmaterialen van verzinkt materiaal, rvs of gepoedercoat materiaal. Bovendien is verzinkt materiaal ook nog in verschillende gradaties van corrosiebestendigheid beschikbaar. Bijvoorbeeld omdat installatiemateriaal dat op droge plekken in het gebouw gebruikt wordt, niet zo zwaar verzinkt hoeft te zijn.
In theorie is het onderscheid tussen de verschillende gradaties van corrosiebestendigheid duidelijk. In de praktijk worden er echter nogal eens diverse soorten door elkaar gebruikt. De aanduiding ‘verzinkt’ betekent immers niet altijd dat het materiaal roest voldoende tegengaat in uw situatie.
Zo is er bijvoorbeeld voorverzinkt materiaal beschikbaar dat perfect geschikt is voor gebruik binnen het gebouw. Maar wordt dit materiaal buiten gebruikt, dan gaat het toch echt na korte tijd al roesten. Daarom is het belangrijk dat u als installateur een goede inschatting maakt voor elke specifieke situatie en daarbij de luchtomstandigheden, het omgevingsmilieu en het materiaal in gedachten houdt om de juiste corrosieklasse (C1-C5) te bepalen. Is er misschien een dikkere laag zink of een andere legering nodig voor uw situatie?
Wilt u zeker weten dat uw bevestigingsmaterialen een zeer hoge corrosiebestendigheid hebben, dan is Walraven BIS UltraProtect® 1000 precies wat u zoekt. Moeiteloos doorstaan de producten van Walraven BIS UltraProtect® 1000 een zoutsproeitest van minimaal 1.000 uur* (volgens ISO 9227). Ideaal voor werktuigbouwkundige installaties, solarsystemen en vele andere soorten installaties, zowel binnen als buiten.