Hoe schade voorkomen door uitzetting

Buizen zetten uit of krimpen ten gevolge van temperatuurverschillen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de hele installatieexpansion1 en schade veroorzaken aan het hele gebouw. Graag geven wij u wat meer uitleg.

Uitzettingscoëfficiënt is leidend

Elk materiaal (staal, koper, PE, PVC, enz.) heeft een eigen specifieke coëfficiënt voor uitzetting. Deze coëfficiënten bepalen hoe de materialen reageren bij temperatuurschommelingen. Staal heeft een expansiecoëfficiënt van 0,012 mm/C° en PE een expansiecoëfficiënt van 0,200 mm/C°.

Met andere woorden: een 10 meter lange stalen buis zal bij een temperatuurschommeling van 50 C° 0,6 mm uitzetten. Een 10 meter lange PE buis daarentegen zal 10 mm uitzetten.

De uitzetting of het krimpen is onafhankelijk van de diameter van de buis maar wel de lengte en het materiaal van de buis zijn belangrijk.

Geluidsoverlast en schade

De uitzetting van de buizen kan overlast veroorzaken in de vorm van geluid (materiaal spanningen, het tikken van de oude cv-leidingen) en zelfs schade aan het gebouw berokkenen. Dit leidt vaak tot breuk van leidingen wat leidt tot waterschade. Daarom is het verstandig om hiermee rekening te houden tijdens de installatie.

expansion2

Goed beugelplan en open uitzetting

Een goede evaluatie van de installatie (waar de leidingen te plaatsen en om de hoeveel mm?) draagt bij aan een goed beugel plan. De allerbeste oplossing is om de natuurlijke kenmerken zoals het vrij bewegen zo veel mogelijk toe te laten.

Door een vastpunt op de juiste plaats te zetten, kunnen we de uitzetting naar dit punt begeleiden zodat er geen schade of stress kan plaatsvinden op de installaties.

Op deze manier kunnen we tevens de vrijkomende krachten minimaliseren. Er is vaak geen ruimte om ‘de natuur’ zijn eigen weg te laten gaan.
Vaste en glijdende punten zijn ontworpen om een gecontroleerde uitzetting te creëren. We kunnen u hierbij ook van dienst zijn.

Wilt u meer weten over het voorkomen van schade en geluidsoverlast door uitzettende leidingen? Wij hebben de kennis en ervaring om u te helpen.

Onze experts kunnen berekenen wat de ideale installatie-methode is voor uw project.

Bel ons op 016/82.20.40 voor advies op maat.

 

Neem contact op

Product wensenlijst 0
Naar boven
Close

Asia

Or visit our international website.